Hoe maak je een dagje in Amsterdam nu beter af dan met een restaurant met Michelinster? Niet! Daarom vertellen we je graag welke restaurants echt een bezoekje waard zijn. De bestemmingen in dit artikel hebben niet alleen overheerlijk eten, maar ook een bijzonder fijne sfeer.
Een Michelinrestaurant is een restaurant dat een Michelinster heeft gekregen van een inspecteur. Eén ster staat voor een verfijnde keuken, twee sterren voor een uitzonderlijke keuken en drie sterren voor een unieke keuken. Op het moment van schrijven zijn er in Amsterdam 115 restaurants met minimaal een Michelinster, maar geen zijn er zo goed als de volgende vier.
Flore
Restaurant Flore is een intieme plek met heerlijke en creatieve Franse gerechten. De keuken staat onder leiding van Bas van Kranen, die met zijn ervaring bij Bord’Eau een nieuw avontuur is aangegaan. Dit heeft geleid tot Flore, een restaurant waar je helemaal jezelf kunt zijn.
Het restaurant bevindt zich in hotel De L’Europe Amsterdam en heeft maar liefst twee Michelinsterren verkregen. Tijdens mijn bezoek aan Flore heb ik mogen genieten van een heerlijk zomers diner. Deze bestaat uit zeven gangen en draait volledig om de boeren, vissers en wildplukkers. De gerechten zijn klein, maar zien eruit als echte kunstwerken die ook nog eens fantastisch lekker smaken.
Yamazato
Liefhebbers van de Japanse keuken, kunnen hun geluk niet op bij Yamazato. Dit Kaiseki restaurant serveert traditionele minimalistische Japanse gerechten. Het richt zich op de balans en simpliciteit van traditionele smaken en weet hier de smaakvolste gerechten mee te creëren. Yamazato heeft in 2002 een Michelinster mogen ontvangen, wat een uitzonderlijke prestatie was. Dit is namelijk het eerste Kaiseki restaurant buiten Japan dat een Michelinster heeft gekregen.
Zodra je bij Yamazato naar binnen loopt, lijkt het net alsof je echt even naar Japan bent gereisd door het klassieke interieur. Tijdens het eten kun je genieten van een prachtig uitzicht op een natuurlijk grondgebied. Het restaurant bevindt zich in hotel Okura Amsterdam.
Spectrum
Gelegen in een kanaalpand aan de Herengracht is Spectrum. Je kijkt hier je ogen uit door de spectaculaire gerechten vol kleuren en texturen. De chef, Sidney Schutte, heeft jarenlang bij allerlei hotels en restaurants in het buitenland gewerkt. Deze ervaring zie en proef je gelijk, want hij krijgt het elke keer weer voor elkaar om de juiste ingrediënten te combineren voor een onvergetelijk gerecht.
Het restaurant heeft een minimalistisch interieur die zorgt voor een elegante uitstraling. Vanaf je stoel heb je uitzicht op een van de grootste binnentuinen in Amsterdam, al zal het moeilijk zijn om je ogen van je bord te halen dankzij de indrukwekkende creaties.
Mos
Dineren met een adembenemend uitzicht op het IJ kan bij Mos Amsterdam. Je eet hier de lekkerste Franse gerechten gepaard met een goed glas wijn. Het woord Mos staat voor ‘gewoonte’, verwijzend naar het doel van de eigenaren om een gewoonte te worden in Amsterdam. En dat is gelukt, want talloze gasten komen hier steeds weer terug.
De keuken wordt geleid door Egon van Hoof, die zijn kunsten heeft geleerd bij Ron Blaauw en Aan de Poel. Het restaurant heeft de Michelinster te danken aan Egon’s heerlijke gerechten vol creativiteit. Ook zijn sterke technische beheersing is niet onopgevallen gebleven. Net als bij het Spectrum, kun je bij Mos ongewone combinaties verwachten die voor voortreffelijke smaken zorgen.